Tracy Wolff ir Lynne Freeman teisminis ginčas dėl „Troškimo“ knygų serijos: ar pasaulinis bestseleris pateko į plagijavimo skandalą?

Sep 16, 2024Indrė V.
Tracy Wolff ir Lynne Freeman teisminis ginčas dėl „Troškimo“ knygų serijos: ar pasaulinis bestseleris pateko į plagijavimo skandalą?

Leidykla „Obuolys“ šį rugsėjį išleido pirmąją pasaulį nepaprastai sužavėjusios Tracy Wolff „Troškimo“ serijos knygą – „Troškimas“. Kitos serijos dalys bus išleistos su kelių mėnesių pertraukomis per 2024-2025 metus. Leidyklos atstovai džiaugiasi itin gražiu pirmosios knygos leidimu – kaip ir daugelio kolekcinių „Obuolio“ knygų – ši taip pat gali pasigirti spalvota puslapių briauna, kas žavi ne tik leidėją, bet ir skaitytojus, kurie neretai tokias knygas perka dovanai. Be to, knygą galima įsigyti ne tik kietais kolekciniais, bet ir minkštais viršeliais. Arba rinkinį – skaitykite minkštais, o kolekcionuokite kietais viršeliais.

Ir, kaip dažnai pasitaiko, didžiausi bestseleriai neišvengia skandalų...

Tracy Wolff, pasaulinio bestselerio „Troškimas” 6 knygų serijos autorei, buvo pateikti kaltinimai dėl plagijavimo. Šiuos kaltinimus pateikė kita, ne tokia populiari, rašytoja Lynne Freeman. Lynne Freeman yra autorė, geriausiai žinoma dėl savo knygos „Panic Free: Eliminate Anxiety/Panic Attacks and Take Control of Your Life“. Ši knyga orientuota į nerimo sutrikimų valdymą be vaistų, siūlant praktinius sprendimus kovoti su panikos priepuoliais. L. Freeman, turinti daktaro laipsnį ir pati išgyvenusi agorafobiją, yra laikoma eksperte šioje srityje.

Šiuo metu nėra jokių duomenų apie šios autorės grožinės literatūros kūrybos veiklą, išskyrus neseniai kilusį ginčą dėl plagijavimo kaltinimų, susijusių su Tracy Wolff dėl knygų serijos „Troškimas“.

L. Freeman teigia, kad T. Wolff savo knygų serijoje panaudojo idėjas iš jos rankraščio „Masqued“, pateikto tai pačiai leidybos agentūrai, kurioje buvo vystomi „Troškimo“ knygų projektai. Pasak L. Freeman, „Troškimo“ serijoje buvo panaudoti panašūs siužeto vingiai, veikėjų charakteristikos ir pasakojimo temos, todėl ši byla buvo perduota JAV Pietų Niujorko apygardos teismui. Teisminis procesas, prasidėjęs 2022 metais, nors knyga buvo išleista 2020 metais, dar tęsiasi, o sprendimas kol kas nėra priimtas, nes bylos dalyviai vis dar diskutuoja dėl konfidencialių medžiagų apsaugos ir ruošia teismo procesui reikalingus dokumentus bei įrodymus.

Nepaisant šių teisinių iššūkių, „Troškimo“ serija išlieka vienu populiariausių jaunimo literatūros kūrinių. Vos tik išleista ši knygų serija iš karto užkariavo skaitytojų širdis, ypač tų, kurie mėgsta paranormalius romantinius romanus su vampyrų ir drakonų personažais. Knygų serija lyginama su legendiniais kūriniais, tokiais kaip Stephenie Meyer keturių fantastinės romantikos knygų serija apie vampyrus „Saulėlydis“ ir J. K. Rowling parašytų septynių fantastinių romanų serija apie Harį Poterį. Pagrindinė Tracy Wolff romanų serijos veikėja yra Greisė – paprasta mergina, atsidūrusi tarp nemirtingų būtybių Katmerės akademijoje. Jaudinanti meilės istorija tarp Greisės ir pavojingo vampyro Džeksono Vegos tapo tikra TikTok sensacija, sužavėjusi didžiulę BookTok bendruomenę​.

„Troškimo“ serija buvo įtraukta į New York Times ir USA Today bestselerių sąrašus, o Universal Studios įsigijo teisę kurti filmą pagal šias knygas​. Ši sėkmė padarė Tracy Wolff vienu ryškiausių vardų jaunimo literatūroje, nepaisant šiuo metu vykstančio teisminio proceso.

T. Wolff kūrinys žavi skaitytojus dėl savo sudėtingų veikėjų, romantikos, intrigų ir kvapą gniaužiančių nuotykių. Skaitytojai vieningai sutaria, kad knyga prikausto dėmesį, joje pateikti įtempti ir emocionalūs siužeto vingiai, o veikėjų santykiai, ypač tarp Greisės ir Džeksono, sukuria svaiginantį pasakojimą, nuo kurio neįmanoma atsiplėšti. Knyga taip pat tyrinėja tamsos ir šviesos, moralės ir troškimų konfliktus, kurie domina tiek paauglius, tiek suaugusius skaitytojus​.

Nors teisminiai ginčai dėl plagijavimo išlieka neišspręsti, T. Wolff toliau stebina savo kūrybingumu ir globaliu pasisekimu. „Troškimo“ serija toliau užima aukštas pozicijas literatūros topuose daugelyje pasaulio šalių ir laukia būsimo ekranizavimo.

 

 

Daugelis pastebėjo, kad „Troškimo“ viršeliai panašūs į Saulėlydžio sagos, o kai kurie netgi pavadino šią seriją „naujos kartos “Salėlydžiu” – ar tai irgi plagiatas? O ką manote jūs?

 

Daugiau straipsnių

Komentarai (0)

Šiam straipsniui komentarų nėra. Būkite pirmieji pateikę pranešimą!

Palikite komentarą

Žinokite, kad komentarai turi būti patvirtinti prieš juos paskelbiant